Dieta Low Fodmap
Od 98 zł dziennie
Dieta stworzona z myślą o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
Warto wiedzieć o tej diecie
Dla kogo?
Ta dieta jest przeznaczona dla osób borykających się z zaburzeniami pracy układu pokarmowego.
Nasza dieta low fodmap powstała w wyniku wspaniałej współpracy - naszych doświadczonych dietetyków oraz wyjątkowej dietetyczki, specjalistki w dziedzinie chorób przedwodu pokarmowego - mgr Roksany Środy, która podzieliła się swoim wieloletnim doświadczeniem w taki sposób, aby wspólnymi siłami stworzyć dietę, która będzie zapewniać odpowiednio zbilansowane posiłki pod kątem zarówno makroskładników jak i odpowiedniej zawartości produktów low fodmap dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Kilka słów o Roksanie:
"Jestem dietetykiem nie tylko z zawodu, ale i z pasji. Moja miłość do tej dziedziny zrodziła się wiele lat temu, gdy sama zaczęłam doświadczać problemów zdrowotnych – problemy jelitowe, zaburzenia hormonalne, trądzik, zaburzenia odżywiania. Niestety, nie byłam w stanie znaleźć odpowiedniej pomocy, więc postanowiłam poszerzać swoją wiedzę, aż ostatecznie wybrałam studia na kierunku dietetyka kliniczna.
Moim największym marzeniem zawodowym było niesienie pomocy wszystkim, którzy tego potrzebują – bez wyjątku! Wiem, że samodzielnie mam ograniczone możliwości, dlatego w 2019 roku założyłam markę MajDiet a teraz... współtworzę dietę low fodmap w Dietific, jako kolejna cegiełka pomocy dla osób z problemami jelitowymi."
Wartości odżywcze:
14-22% Białka
28-40% Tłuszcze
42-58 % Węglowodany
W tej diecie możesz
modyfikować kaloryczność zestawu
odejmując i dodając posiłki
Dostępna kaloryczność:
1400
kcal
1600
kcal
1800
kcal
2000
kcal
2200
kcal
1
śniadanie
2
śniadanie no.2
3
obiad
4
przekąska
5
kolacja
Wykluczenia:
dieta ta wyklucza produkty obfitujące w fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole
Twoje korzyści
Dieta low fodmap to specjalny sposób żywienia, który skupia się na eliminacji lub ograniczeniu spożycia pewnych składników odżywczych. Skrót fodmap oznacza Fermentujące Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy i Poliole – grupę substancji chemicznych występujących w niektórych produktach spożywczych, które mogą powodować problemy u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.
Dieta Low fodmap to odpowiedni wybór dla osób borykających się z problemami trawiennymi, takimi jak IBS czy SIBO. Dieta ta poprzedzona odpowiednią diagnostyką może przynieść ulgę w przypadku dolegliwości jelitowych, redukując objawy, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy nieregularne wypróżnianie.
Dla kogo?
Ta dieta jest przeznaczona dla osób borykających się z zaburzeniami pracy układu pokarmowego.
Nasza dieta low fodmap powstała w wyniku wspaniałej współpracy - naszych doświadczonych dietetyków oraz wyjątkowej dietetyczki, specjalistki w dziedzinie chorób przedwodu pokarmowego - mgr Roksany Środy, która podzieliła się swoim wieloletnim doświadczeniem w taki sposób, aby wspólnymi siłami stworzyć dietę, która będzie zapewniać odpowiednio zbilansowane posiłki pod kątem zarówno makroskładników jak i odpowiedniej zawartości produktów low fodmap dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Kilka słów o Roksanie:
"Jestem dietetykiem nie tylko z zawodu, ale i z pasji. Moja miłość do tej dziedziny zrodziła się wiele lat temu, gdy sama zaczęłam doświadczać problemów zdrowotnych – problemy jelitowe, zaburzenia hormonalne, trądzik, zaburzenia odżywiania. Niestety, nie byłam w stanie znaleźć odpowiedniej pomocy, więc postanowiłam poszerzać swoją wiedzę, aż ostatecznie wybrałam studia na kierunku dietetyka kliniczna.
Moim największym marzeniem zawodowym było niesienie pomocy wszystkim, którzy tego potrzebują – bez wyjątku! Wiem, że samodzielnie mam ograniczone możliwości, dlatego w 2019 roku założyłam markę MajDiet a teraz... współtworzę dietę low fodmap w Dietific, jako kolejna cegiełka pomocy dla osób z problemami jelitowymi."
Wartości odżywcze:
14-22% Białka
28-40% Tłuszcze
42-58 % Węglowodany
W tej diecie możesz
modyfikować kaloryczność zestawu
odejmując i dodając posiłki
Dostępna kaloryczność:
1400
kcal
1600
kcal
1800
kcal
2000
kcal
2200
kcal
1
śniadanie
2
śniadanie no.2
3
obiad
4
przekąska
5
kolacja
Wykluczenia:
dieta ta wyklucza produkty obfitujące w fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole
Twoje korzyści
Dieta low fodmap to specjalny sposób żywienia, który skupia się na eliminacji lub ograniczeniu spożycia pewnych składników odżywczych. Skrót fodmap oznacza Fermentujące Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy i Poliole – grupę substancji chemicznych występujących w niektórych produktach spożywczych, które mogą powodować problemy u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.
Dieta Low fodmap to odpowiedni wybór dla osób borykających się z problemami trawiennymi, takimi jak IBS czy SIBO. Dieta ta poprzedzona odpowiednią diagnostyką może przynieść ulgę w przypadku dolegliwości jelitowych, redukując objawy, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy nieregularne wypróżnianie.
Sprawdź jakie dania
Znajdziesz w tej
diecie
Dietific to wyjątkowa
dieta pudełkowa! Dlaczego?
#prozdrowotnie
Nasz catering dietetyczny ma służyć Tobie i Twojemu zdrowiu!
#takjakchcesz
To my i nasz catering
jesteśmy dla Ciebie!
#wdobrymsmaku
Zdrowie jest ważne, ale w posiłkach
najważniejszy jest SMAK!
Dieta Low Fodmap nie jest dla
Ciebie?
Sprawdź inne nasze diety!
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!