Bób, co skrywa w sobie ten letni przysmak?
Nie ma to jak świeży bób! Zapraszamy fanatyków bobu, do których sami się zaliczamy, na przyjemną lekturę, gdzie przybliżymy szczegóły tej ciekawej rośliny. Podejrzewamy, że wiele osób ma nostalgiczne wspomnienia z domu rodzinnego, gdzie na przełomie czerwca i lipca codziennie na stole pojawiała się wielka miska z gorącym bobem do podjadania. Słyszeliśmy, że niektórzy nazywają te wspomnienia bardziej traumatycznymi, niż nostalgicznymi, ale przymkniijmy na to oko :)
Spis treści:
-
Bób - co to za roślina?
-
Kto powinien jeść bób?
-
Składniki odżywcze bobu
-
Przepis na kolorowy makaron po azjatycku z bobem i masłem orzechowym
Bób - co to za roślina?
Bób jest rośliną sezonową sięgającą do 2 m wysokości! To co spożywamy, to tak naprawdę nasiona bobu, które rosną wewnątrz podłużnego strąka, podobnie jak to ma miejsce w fasolke szparagowej – jednak tutaj samo “opakowanie” nasion jest niejadalne. Bób występuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą wielkością jadalnych ziarenek. Mogą one ważyć od 0,3 g do 1 g - co oznacza, że te największe mogą być nawet 3 razy bardziej okazałe niż nasiona z najmniejszej odmiany. Sezon na bób w Polsce jest dość krótki, zaczyna się najczęściej w połowie czerwca i trwa maksymalnie do sierpnia.
Mimo, że bób kojarzy się właśnie dość rodzimie z Polską, jest gatunkiem uprawianym od tysiącleci na terenach Azji, Afryki i w basenie Morza Śródziemnego - co ciekawe, w starożytnej Grecji używano bobu, by oddawać głosy w wyborach politycznych. Za to w czasach obecnych najwięcej bobu produkuje się w Chinach, Etiopii, Egipcie i Francji. Dlatego też na końcu artykułu zapraszamy na przepis z wykorzystaniem bobu w mniej tradycyjny sposób.
Kto powinien jeść bób?
Bób jest produktem bogatobiałkowym, niskotłuszczowym i wysokobłonnikowym, więc idealnie nadaje się dla osób odchudzających się oraz tych, którzy nie chcą przybierać na wadze. Skrobia, która jest źródłem węglowodanów w bobie składa się w większości ze skrobi opornej i powoli trawionej, co powoduje, że bób ma niski ładunek glikemiczny i dobre właściwości sycące. Duża zawartość błonnika obniża wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, działa ochronnie na rozwój nowotworów jelita grubego oraz pozwala na odżywienie mikrobioty jelitowej, która ma wszechstronny wpływ na zdrowie organizmu. Jest również pomocny w walce z cukrzycą i nadciśnieniem, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne. W obecnych czasach wspomniane dolegliwości są bardzo powszechne i niestety, gdy nie są odpowiednio zaadresowane przez zmiany stylu życia, prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dlatego warto włączać do diety bób, a także inne nasiona roślin strączkowych, jak fasola, ciecierzyca czy soczewica, które mają podobnie prozdrowotne właściwości.
Składniki odżywcze bobu
Bób może pochwalić się znaczącą ilością białka - w 100 g produktu przed gotowaniem jest 8 g tego składnika. Porównując go do innych przodujących źródeł protein jak kurczak (22,5 g białka/100g), czy ser biały (19 g białka/100g) może wydawać się to niezbyt dużo, jednak warto wziąć pod uwagę porcję. Bób jest często jedzony w trochę większych ilościach jak np. 250 g. Wtedy staje się z niego bardziej konkretny dodatek białkowy w żywieniu, zwłaszcza na dietach wegetariańskich, gdzie taka porcja dostarczy 20 g białka.
Bób jest także dobrym źródłem mikroelementów - zwłaszcza kwasu foliowego, magnezu potasu, żelaza i cynku. Przykładowa porcja 250 g bobu (zważonego przed ugotowaniem), ma jedynie 220 kcal, a zawiera 93% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na foliany, 34% na magnez, 31% na cynk, 24% na potas i 22% na żelazo. Jednakże warto wziąć pod uwagę, że w bobie jak i innych roślinach strączkowych występują także substancje utrudniające wchłanianie związków mineralnych, a także trawienie białek. Z tego powodu warto zwiększyć ogólną strawność produktu i dostępność mikroelementów poprzez moczenie bobu przez gotowaniem (nawet do 4h).
Przepis na kolorowy makaron po azjatycku z bobem i masłem orzechowym
Skoro ten bób taki zdrowy, to co z niego zrobić? Wiadomo - najlepszy bób to po prostu świeżo ugotowany lub ewentualnie z odrobiną masła :) Jednak oprócz polskich smaków ciekawie jest też eksplorować inne kuchnie świata, dlatego dzisiaj zapraszamy na bób z azjatycką nutą.
Składniki na 2 porcje:
-
Makaron spaghetti - 150 g
-
Bób (ilość przed gotowaniem) - 200 g
-
Marchewka - 80 g (jedna sztuka)
-
Kapusta czerwona - 200 g ( ⅕ sztuki)
-
Szpinak - 50 g (pół opakowania)
-
Woda z kranu Kraków - 30 g (ok. 3 łyżki lub według uznania)
-
Masło orzechowe - 40 g (2 łyżki)
-
Sos sojowy- 20 g (2 łyżki)
-
Sok z cytryny - 10 g (1,5 łyżki)
-
Olej sezamowy - 5 g (1 łyżeczka)
-
Miód - 8 g (1 łyżeczka)
-
Czosnek mielony - 2,5 g (pół łyżeczki)
-
Imbir mielony - 2,5 g (pół łyżeczki)
-
Papryka ostra w proszku - 2,5 g (pół łyżeczki)
-
Natka pietruszki - 12 g (2 łyżki)
Przepis:
1. Ugotuj bób i obierz (jeśli bób jest młody, można też jeść ze skórką).
2. Marchewkę obierz, a następnie obieraczką zrób z całej marchewki wstążki. Kapustę pokrój w cienkie paski.
3. Nastaw makaron i ugotuj al dente.
4. Wymieszaj składniki na sos - wodę, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, miód i przyprawy.
5. Na patelnię wrzuć warzywa, bób, sos, makaron i podsmaż chwilkę.
Wartości odżywcze (makroskładniki) w 1 z 2 porcji:
608 kcal, węglowodany: 96 g, białka: 27 g, tłuszcze: 16 g, błonnik: 16 g
Wskazówki: Jeżeli chcesz cieszyć się bobem cały rok, warto zanotować, że bób można mrozić! Tak samo w sklepie możesz poszukać już zamrożonego bóbu - w taki sam sposób jak dostępne są mrożone truskawki czy warzywa na patelnię.
Bibliografia
- Martineau-Côté D, Achouri A, Karboune S, L'Hocine L. Faba Bean: An Untapped Source of Quality Plant Proteins and Bioactives. Nutrients. 2022 Apr 7;14(8):1541.
- Shi L, Mu K, Arntfield SD, Nickerson MT. Changes in levels of enzyme inhibitors during soaking and cooking for pulses available in Canada. J Food Sci Technol. 2017;54(4):1014-1022.
-
https://specialtyproduce.com/produce/Fava_Beans_608.php. Dostęp 25.06.2024
-
https://foodprint.org/real-food/fava-beans/ Dostęp 25.06.2024
-
https://www.croptrust.org/pgrfa-hub/crops-countries-and-genebanks/crops/faba-bean/ Dostep 27.06.2024
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!