Migrena - co robić by jej uniknąć?
Migrena jest coraz częściej występującym schorzeniem układu nerwowego w społeczeństwie. Chociaż chorym ulgę przynieść mogą leki farmakologiczne, ich skuteczność nie zawsze jest taka sama w przypadku różnych osób. Czy wiesz, że samopoczucie w tej chorobie zależy także od stosowanej diety oraz innych czynników dotyczących stylu życia?
Spis treści:
-
Czym jest migrena?
-
Czynniki wyzwalające napad migreny
-
Zalecenia dietetyczne
-
Bibliografia
Czym jest migrena?
Migrena jest przewlekłym i najczęściej występującym schorzeniem neurologicznym, które szacuje się, że występuje u ponad 320 milionów osób na świecie, co stanowi aż 12% populacji. Co ciekawe o wiele częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn.
Migrena objawia się głównie bólem głowy o bardzo silnym natężeniu z często towarzyszącym dodatkowym zespołem objawów. Atak migreny wiąże się często z występowaniem 4 następujących lub nakładających się na siebie faz:
-
faza ostrzegawcza (prodromalna, premonitoryjna) - bezbolesne objawy pojawiające się na kilka godzin lub dni przed wystąpieniem ataku, na które składają się m.in. zmęczenie, zmiany nastroju czy problemy z koncentracją
-
aura - występowanie tej fazy dotyczy mniejszej części pacjentów i może występować przed lub w trakcie ataku. Wyróżnia się kilka rodzajów aury, w tym najczęściejsze typy obejmują aurę wzrokową, sensoryczną i językową. Aura wzrokowa charakteryzuje się ślepą plama, migotaniem i rozmyciem obrazu widzenia, a auura sensoryczna obejmuje mrowienie kończyn i twarzy, osłabienie oraz chwiejność. Z kolei aura językowa to problemy ze znalezieniem słów, trudności w mówieniu, a nawet czasami afazja (niezdolność do wyrażania i rozumienia słów).
-
ból głowy - faza główna migreny, która trwać może od 4 do nawet 72 godzin. Ból jest często ostry, przeszywający i pulsujący. Może nasilać się stopniowo lub być najintensywniejszy na początku i często towarzyszą mu nudności, wymioty, światłowstręt, niechęć do dotyku (allodynia), zapachu (osmofobia) i dźwięku (allodynia)
-
faza postdromalna - w tej fazie objawy migreny zaczynają powoli ustępować, a im bardziej intensywne były tym będą trwać dłużej. Często występuje tutaj zmęczenie, senność, trudności z koncentracją i nadwrażliwość na hałas
Migrenę diagnozuje się na podstawie występujących objawów i wbrew powszechnemu przekonaniu nie każdy pulsujący ból głowy można migreną nazwać. Aby natomiast określić charakter choroby bierze się pod uwagę liczbę dni w danym miesiącu, w których towarzyszył pacjentowi ból głowy. Powyżej 15 dni stwierdza się migrenę chroniczną, a poniżej 14 migrenę epizodyczną.
Patogeneza migreny nadal nie jest poznana, ale jej przyczyn upatruje się we wzmożonej aktywności układu trójdzielno-naczyniowego, w skład którego wchodzą mózg, naczynia mózgu oraz nerw trójdzielny. Ich wzmożona aktywność prowadzi do uwolnienia szeregu neuropeptydów, co następnie powodować może obrzęki i rozszerzenie naczyń krwionośnych prowokujących silne bóle głowy. Do powstania schorzenia przyczyniają się czynniki środowiskowe i genetyczne, a wiele przypadków występuje rodzinnie.
Czynniki wyzwalające napad migreny
Czynniki, które prowokują napady migrenowe często różnią się w zależności od osoby. Najlepszym podejściem jest indywidualna obserwacja swojego samopoczucia, a następnie eliminacja z diety produktów wyzwalających napady oraz w miarę możliwości innych czynników. Nie każdorazowo jednak ekspozycja na dany pokarm może wywoływać ból głowy, a może to zależeć m.in. od ilości spożytego pokarmu lub czasu ekspozycji na dany produkt, co może stwarzać trudności w identyfikacji tych czynników. Pomocne w tym celu może być prowadzenie dzienniczka żywieniowego, w którym zapisujemy kiedy nastąpił ból głowy oraz co i w jakiej ilości w danym dniu spożyliśmy. Do produktów spożywczych oraz innych czynników dotyczących stylu życia, które warto znać i obserwować reakcję na nie należą:
-
czekolada
-
aspartam
-
kofeina
-
produkty bogate w histaminę takie jak wędliny i sery długodojrzewające, przejrzałe warzywa i owoce, konserwy czy żywność fermentowana
-
produkty przetworzone, zawierające duże ilości substancji dodatkowych
-
papierosy
-
alkohol, zwłaszcza czerwone wino
-
nadużywanie leków
-
intensywne zapachy
-
hałas
-
czynniki atmosferyczne
Zalecenia dietetyczne
Migrenę leczy się farmakologicznie, ale niestety tylko objawowo - nie da się całkiem wyleczyć choroby. Zaleca się także zmianę stylu życia zwłaszcza u osób cierpiących na przewlekłą jej wersję czy u kobiet w ciąży, którym nie zaleca się stosowania leków w tym okresie.
Prawidłowe leczenie oraz modyfikacja nawyków może skrócić czas trwania napadów oraz pozwolić na ograniczenie liczby spożywanych leków, która często jest bardzo duża. Badania wskazują, że osoby z przewlekłą migreną znacznie rzadziej posiadają nawyki zdrowego stylu życia. Poza unikaniem wymienionych powyżej czynników wyzwalających napady migrenowe zaleca się:
-
prawidłowy sposób żywienia
-
odpowiednią ilość snu, w regularnym, stałym harmonogramie
-
odpowiednie nawodnienie organizmu
-
regularną aktywność fizyczną
-
rezygnację z używek
-
unikanie stresu
-
większą ilość posiłków w regularnych odstępach czasu oraz unikanie głodówek i postu
-
normalizację masy ciała
-
zapobieganie wahaniom hormonalnym
Niektóre badania wskazują także, na skuteczność suplementacji magnezem (400-600 mg/doba) i witaminą B2 (400 mg/doba) w redukcji napadów migreny.
Podsumowując, migrena często bardzo obniża jakość życia osób nią dotkniętych, sprawiając trudności w normalnym funkcjonowaniu. Intensywne bóle głowy oraz towarzyszące im objawy mogą uniemożliwiać pracę czy inne codzienne aktywności, a odpowiednia modyfikacja nawyków, w tym zmiany w diecie, regularna aktywność fizyczna, unikanie stresu oraz stosowanie zaleconych terapii, może zmniejszyć częstotliwość oraz nasilenie ataków migrenowych i znacząco poprawić jakość życia chorych.
Bibliografia:
-
Gazerani, P. (2020). Migraine and diet. Nutrients, 12(6), 1658.
-
Waliszewska-Prosół, Marta & Straburzyński, Marcin & Kopka, Marcin & Nowaczewska, Magdalena. (2021). Migrena -współczesne metody leczenia, przyszłe terapie. Polski Przegląd Neurologiczny. 17. 19-35.
-
Aguilar-Shea AL, Membrilla Md JA, Diaz-de-Teran J. Migraine review for general practice. Aten Primaria. 2022 Feb;54(2):102208.
-
Agbetou, M. & Adoukonou, Thierry. (2022). Lifestyle Modifications for Migraine Management. Frontiers in Neurology. 13. 719467. 10.3389/fneur.2022.719467.
-
Rockett FC, de Oliveira VR, Castro K, et al.: Dietary aspects of migraine trigger factors. Nutr Rev. 2012 Jun;70(6):337-56
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!