Piramida żywieniowa w cateringu dietetycznym
Sposób odżywiania się to bezpośredni czynnik wpływający na całokształt naszego organizmu. Choć wiele osób może o tym zapominać to właśnie to co jemy decyduje w bezpośredni sposób na to jak się czujemy, w jakiej kondycji jest nasze zdrowie ale także to jak wyglądamy. Jest to wystarczający aspekt, który powinien motywować do tego, aby codzienny jadłospis opierał się na produktach zapewniających wszystkie wartości odżywcze. Kluczowa będzie tutaj piramida żywieniowa.
Spis treści:
- W jaki sposób zbudowana jest piramida żywieniowa?
- Jakie są dodatkowe założenia piramidy żywieniowej wykorzystywane w cateringu?
- Catering dietetyczny, a kalorie i wartości odżywcze
W jaki sposób zbudowana jest piramida żywieniowa?
Wiedza na temat żywienia i dietetyki ma bardzo duże znaczenie pod warunkiem, że ma się świadomość na temat tego, że nie jest to stała. Zwiększająca się wiedza na temat wpływu żywienia na zdrowie powoduje, że występuje szereg zmian. To natomiast bezpośrednio oddziałuje także na to jak wygląda piramida żywieniowa. Obecnie można ją określić jako założenia co do ograniczenia cukru, soli oraz tłuszczy, a jednocześnie zwiększenie ilości błonnika w diecie. Przeprowadzone do tej pory badania mówią również jasno, że to owoce i warzywa powinny stać się podstawą żywienia każdego człowieka. Oczywiście należy kierować się tutaj również indywidualnymi schorzeniami czy potrzebami. Najważniejsze jest dostarczenie minerałów, witamin oraz wszelkich wartości odżywczych.
Układ tego jak wygląda piramida zdrowego żywienia idąc od dołu czyli od elementów najważniejszych rozpoczyna się od aktywności fizycznej. To dość nowoczesne podejście gdyż jeszcze kilka lat temu piramida składała się wyłącznie z produktów spożywczych. Taka zmiana jest jednak istotna, gdyż aktywność zawsze powinna iść w parze z dobrej jakości cateringiem dietetycznym. Oczywiście sport nie powinien jedynie być obowiązkiem. Z racji dostępności różnych form aktywnego spędzania czasu każdy jest w stanie dobrać dla siebie adekwatny rodzaj. Mogą być to długie spacery, jazda na rowerze czy też pływanie. Najistotniejsze jest to, aby nie zapominać o tym na co dzień.
Kolejny poziom jaki najnowsza piramida żywienia określa w diecie pudełkowej to warzywa oraz owoce. Jest to odpowiedź na zapotrzebowanie ludzi na witaminy i minerały. Coraz częściej warzywa stają się nie tylko dodatkiem, a podstawą poszczególnych dań. Kremy z warzyw, sałatki ale także ciasta na bazie warzyw to świetnie rozwiązanie jeśli chce się prowadzić zdrowy tryb życia. Catering dietetyczny jeśli chodzi o wykorzystanie warzyw i w owoców w diecie jest oczywiście skoncentrowany na konkretną dietę. Oznacza to, że przykładowo w przypadku diety skierowanej dla osób cierpiących na cukrzycę zniwelowane będą owoce takie jak banany, winogrona czy śliwki, gdyż zawierają one duże dawki cukru.
Następna kategoria umieszczona w piramidzie żywieniowej to produkty zbożowe. Będą one zawsze stanowić dużą część cateringu dietetycznego, co wynika ze sporej zawartości węglowodanów, a co za tym idzie również kalorii. Jeśli chodzi o produkty zbożowe, które najczęściej wykorzystywane są w dietach pudełkowych to pełnoziarniste warianty. Będą to między innymi grube kasze, płatki zbożowe czy otręby. Ich zaletą jest zdecydowanie to, że zawierają w sobie dużą ilość błonnika, a także witamin oraz minerałów. Będzie to zatem w bezpośredni sposób oddziaływać na pracę jelit ale także dłuższe uczucie sytości, co w przypadku osób stawiających na odchudzanie jest bardzo ważne.
Następny poziom jaki posiada piramida pokarmowa to nabiał. Pochodzące z niego białko odgrywa ogromną rolę zarówno w okresie dojrzewania jak również u osób dorosłych. Wynika to z faktu, że jest to podstawowy budulec mięśni i kości, dlatego musi być utrzymywany na prawidłowym poziomie. Jeśli chodzi o produkty, na których bazują gotowe posiłki to jest to mleko często wykorzystywane do smoothie, sery stanowiące podstawę deserów, jogurty oraz kefiry. Warto jest zauważyć, że w cateringu dietetycznym nie wykorzystuje się opcji serków czy jogurtów smakowych, gdyż porównując do klasycznych zawierają one sporą ilość cukru.
Piramida żywności na kolejnym poziomie posiada również produkty bogate w białko, a jest to mięso oraz ryby. W przypadku osób rezygnujących ze spożycia artykułów odzwierzęcych będą to nasiona roślin strączkowych. Jednym z podstawowych założeń cateringu dietetycznego w tym aspekcie jest unikanie mięsa czerwonego na rzecz chudego mięsa oraz ryb. Takie działanie pozwala na utrzymaniu odpowiedniego poziomu zdrowych tłuszczy, a wyeliminowanie tłuszczów nasyconych. Jest to zmiana, dzięki której zauważy się więcej energii, a ograniczy się zdecydowanie zmęczenie i senność.
Najwyższej w piramidzie żywieniowej znajdują się tłuszcze. Oznacza to, że powinno ich być w diecie stosunkowo mało jednak nie można ich wyeliminować całkowicie. Catering dietetyczny jako dodatek do dań wykorzystuje produkty roślinne czyli oleje rzepakowe czy lniany. Są one dodawane przykładowo do sałatek. Ciekawym rozwiązaniem pozwalającym na uzupełnienie tłuszczu w diecie są orzechy. Mają one bardzo korzystne działanie i jedną wadę - są bardzo kaloryczne. Należy zatem spożywać je w umiarze.
Jakie są dodatkowe założenia piramidy żywieniowej wykorzystywane w cateringu?
Na niektórych piramidach żywieniowych jakie występują w książkach czy grafikach znaleźć można także dodatkowe założenia jakimi warto kierować się chcąc cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz zdrowie. Catering dietetyczny poza pełnowartościowymi daniami to również systematyczność. Chodzi tu o stosowanie się do jego założeń gdyż tylko wtedy można uzyskać satysfakcjonujące efekty. Oczywiście okazjonalnie można sięgnąć po słodycze. Najważniejsze jest to aby nie była to podstawa diety, gdyż bardzo szybko można doprowadzić do nadwagi i postępujących chorób. Kluczowe będzie również zrezygnowanie ze spożywania alkoholu, gdyż nie ma on żadnego pozytywnego wpływu na organizm.
Catering dietetyczny, a kalorie i wartości odżywcze
Każdy człowiek dąży do innego celu w swoim życiu i ma to taki sam związek ze sposobem odżywiania. To co jemy ma nam dawać nie tylko energię ale także kształtować sylwetkę w taki sposób abyśmy byli zadowoleni. Tutaj kluczową rolę będą odgrywały kalorie. Ich liczba będzie w bezpośredni sposób odpowiadała za to czy będziemy chudnąć czy tyć. Zapotrzebowanie kaloryczne to bardzo ważny element tej układanki. Jest to nic innego jak ilość kalorii jakiej dana jednostka potrzebuje do codziennego funkcjonowania czyli oddychania, aktywności fizycznej, pracy. Oznacza to, że jedząc dokładnie tyle ile wynosi nasze zapotrzebowanie nasza waga nie powinna się zmieniać. Nadwyżka kaloryczna będzie doprowadzała do wzrostu masy ciała natomiast deficyt do chudnięcia. Idąc tym kierunkiem catering dietetyczny musi być dobrany pod względem celu jaki chce się uzyskać.
W ofercie cateringu dietetycznego do wyboru jest wiele opcji jeśli chodzi o ilość kalorii czy też sam rodzaj diety. Oznacza to, że każdy niezależnie od potrzeb czy wymagań będzie w stanie znaleźć coś dla siebie. Jest to ważne, gdyż tylko zindywidualizowana dieta jest w stanie przynieść satysfakcje, a co za tym idzie zdecydowanie łatwiej będzie ją utrzymać.
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!