Przygotowania do świąt? Zadbaj o czas na spotkania i radosne chwile, a my Ci zdrowo ugotujemy z rabatem -10%, kod: SANTA10
Czy dieta pudełkowa jest ekologiczna?
Cateringi kojarzą się ze stertą plastikowych opakowań, co mocno sugeruje brak dbania o środowisko. Jest to jednak mylne skojarzenie, ponieważ żywienie zbiorowe jakim jest catering ma także wiele do zaoferowania w kontekście ekologii. Poniżej rozważymy wpływ żywienia się przy pomocy cateringów dietetycznych w porównaniu do tradycyjnego gotowania. Zapraszamy!
Spis treści
-
Brak marnowania żywności w cateringu dietetycznym
-
Ekologiczne opakowania na diecie pudełkowej
-
Dieta pudełkowa krótszym transportem dla żywności?
-
Podsumowanie

Brak marnowania żywności w cateringu dietetycznym
W gospodarstwach domowych bardzo dużo żywności przeterminowuje się i przestaje być zdatne do spożycia. Według raportu Banków Żywności z 2023 roku 56% Polek i Polaków przyznaje, że marnuje żywność w domu. Rocznie aż 4,8 miliona ton żywności jest w Polsce marnowane - z czego za 60% z tego odpowiadają zwykli konsumenci, nie restauracje czy sklepy.
Dokładne planowanie posiłków, które jest gwarantowane, gdy zamawiamy catering, znacznie obniża takie starty żywności. Nie kupujemy produktów, z których nie wiemy co ugotować i nic nie gubi się w czeluściach lodówki. Dostajemy także dobrze dopasowane wielkościowo porcje, przez co nie zostają nam niedojedzone resztki posiłków. W Dietific możemy też pochwalić się, że przygotowywane jest dokładnie to, co zostało zamówione tzn. nie gotujemy nadwyżek jedzenia na zapas. Z tego powodu złożenie zamówienia jest możliwe maksymalnie na 2 dni przed planowaną dostawą - krótszy okres wymagałby gromadzenia większej ilości żywności i przygotowywania półproduktów na wszelki wypadek. Odpowiednie wyprzedzenie umożliwia lepszą organizację i dokładniejsze wykorzystanie produktów spożywczych, a tym samym brak marnowania żywności, co jest bardzo ważne ze względów ekologicznych.
Ekologiczne opakowania na diecie pudełkowej
By żyć ekologicznie istotne jest rzetelne i prawidłowe segregowanie śmieci. Niestety wiele osób segreguje je dość pobieżnie. Przykładowo wśród wyrzucanego plastiku w domowym koszu często znajdują się np. plastikowe folie po produktach, które paradoksalnie wcale nie powinny tam trafić. Zawarty w takich opakowaniach plastik jest tak słabej jakości, że nie jest on zdatny do recyklingu i powinien zostać wyrzucony do śmieci zmieszanych (chociaż zależy to od zasad segregacji dla danego regionu). Zakłady cateringowe są zobligowane do poprawnej segregacji śmieci, a kupowane produkty są kupowane w większych opakowaniach, co zmniejsza ilość wykorzystywanego plastiku.
A co z opakowaniami, w których dostarczane są posiłki? W zależności od firmy cateringowej mogą być bardziej lub mniej sprzyjające środowisku. W Dietific opakowania działają w systemie zamkniętym, przez co przy odpowiedniej współpracy z naszymi klientami, minimalizujemy wytwarzanie nowych opakowań. W praktyce wygląda to tak, że od klientów opakowania są odbierane i dostarczane do firmy produkującej te opakowania, która przetwarza je na nowe, które ponownie są wykorzystywane. Jest to rzadkie rozwiązanie i według naszej wiedzy większość cateringów niestety nie daje takiej możliwości zwrócenia opakowań.
Plusem zamawiania gotowych posiłków w opakowaniach jest także znaczące zmniejszenie zużycia wody i prądu. Nie brudzimy naczyń podczas jedzenia posiłku, ani garnków podczas gotowania, więc zmywarka przestaje być używana. Nasze posiłki można podgrzewać bez obaw w mikrofali, bezpośrednio w opakowaniu. Jest ono z polipropylenu niebarwionego, który został wybrany jako najlepszy nie tylko pod względem możliwości recyklingu, ale także wpływu na zdrowie człowieka. Pozostaje jeszcze aspekt toreb papierowych, w których catering jest dostarczany - tutaj słyszeliśmy od naszych klientów, że wykorzystują je jako torby wielorazowego użytku. Wystarczy odkleić naklejkę z danymi dot. dostawy i mamy gotową torbę dobrej jakości do ponownego wykorzystania
Dieta pudełkowa krótszym transportem dla żywności?
Większość osób gotujących jeździ po swoje zakupy samochodem. Sumuje się to do wielu przebytych kilometrów - w końcu każdy robi te zakupy osobno, dla siebie. W cateringu produkty są kupowane hurtowo dla bardzo wielu klientów, a także dostarczane przez większe samochody, mniejszą ilość razy. Dzięki temu do kuchni produkty trafiają krótszą drogą. Dodatkowo cateringi dobrej jakości pozyskują surowce od lokalnych dostawców. Łańcuch dostaw jest wtedy o wiele krótszy, porównując go do drogi przebytej przez te produkty znajdujące się w większych dyskontach, nierzadko pochodzących z całego świata. Oprócz względów ekologicznych dla cateringu jest to ważne także z racji na świeżość delikatnych produktów sezonowych. Ich jakość należy na bieżąco kontrolować - a przy lokalnej dostawie można szybko reagować na zmieniający się sezon i modyfikować zamówienie.
Kolejnym aspektem, są codziennie dostawy zestawów cateringowych do każdego z klientów, które mogą przemawiać na minus proekologiczności diety pudełkowej. Jednak trasy kurierów są zoptymalizowane przez logistyków firm transportowych, którym także zależy na tym, by zużywać jak najmniej paliwa i czasu podczas dostaw. W jednym aucie transportowym mieści się wiele paczek, które są rozwożone do klientów mieszkających niedaleko siebie. Dodatkowo zwykle dostawy odbywają się w godzinach nocnych i wczesnoporannych, przez co kurierzy nie stoją w korkach.
Przy ustalaniu obciążenia środowiska transportem naszej żywności, warto też rozważyć kwestie indywidualne. Często częściowo gotujemy sami w domu, ale równocześnie także zamawiamy kilka razy pojedyncze dania z restauracji. Wtedy ilość transportu, która generujemy jest także odpowiednio większa i możliwe, że ilość generowanego transportu przy skorzystaniu z usług cateringowych jest podobna, lub nawet mniejsza - z racji rozkładania się go na wiele osób zamawiających.
Podsumowanie
Niestety nie ma dostępnych badań naukowych, które porównałyby koszt ekologiczny usług cateringowych w stosunku do tradycyjnego gotowania. Catering jest efektywną formą przygotowania posiłków i ogranicza marnowanie żywności, zapewnia poprawnie segregowanie odpadów i recykling pudełek na posiłki. Zmniejsza też wykorzystanie wody i prądu w gospodarstwie domowym eliminując potrzebę zmywania naczyń. To czy catering jest dla nas ekologiczną opcją warto też rozpatrywać w ujęciu jednostkowym. Należy wziąć pod uwagę jak się dojeżdża po zakupy, ile produktów jest w domu marnowanych, jak często chodzi zmywarka, czy segregacja śmieci jest na dobrym poziomie, czy często zamawiamy z restauracji itp. Po rozważeniu jak to u nas wygląda, można dojść do decyzji, czy wybrany catering będzie bardziej czy mniej ekologiczną opcją.
Bibliografia
-
Raport “Nie Marnuj Jedzenia 2023” Banki Żywności
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!