Przygotowania do świąt? Zadbaj o czas na spotkania i radosne chwile, a my Ci zdrowo ugotujemy z rabatem -10%, kod: SANTA10

8 minut

Czy można jeść ziemniaki na diecie?

Czy ziemniaki tuczą? A może jednak to dobry produkt, gdy się chce odchudzać? Historycznie ludzkość zawdzięcza wiele przetrwanych okresów niedoborów jedzenia temu warzywu, które potrafi rosnąć tam gdzie nic innego nie da się uprawiać. Z tego też powodu w kuchni polskiej czy słowackiej znajdziemy niezliczoną ilość potraw bazujących na ziemniakach. Sprawdźmy jednak jak wpisuje się ziemniak w potrzeby dzisiejszych konsumentów, którzy patrzą na żywność pod kątem zdrowia i utrzymania dobrej sylwetki.

 

Spis treści:

 

1. Skąd pochodzą dzisiejsze ziemniaki?

2. Ziemniaki są eko?

3. Wartości odżywcze ziemniaka

4. Czy ziemniaki po schłodzeniu są zdrowsze?

5. Czy ziemniaki można zaliczyć jako porcja warzyw?

6. Czy ziemniaki są wysokokaloryczne?

7. A co z indeksem glikemicznym ziemniaków?

8. Podsumowanie

9. Bibliografia

Udostępnij
Ziemniaki pochodzące z Peru – podstawowe źródło węglowodanów w diecie, które wspiera zdrową i zbilansowaną dietę, a także ekologiczne uprawy

Skąd pochodzą dzisiejsze ziemniaki?

Ziemniaki są teraz popularne na całym świecie, jednak pierwotnie pochodzą z Peru. Co ciekawe, najwięcej ziemniaków uprawia się obecnie w Chinach, które wychodzą w tej kwestii znacznie na prowadzenie w porównaniu do Państw Europejskich. Chiny w 2016 roku wyprodukowały około 100 milionów ton ziemniaka, kolejne miejsce zajmują Indie z ok. 43 milionami, a dopiero potem Rosja, gdzie wyhodowano lekko powyżej 30 milionów. Polska była na 8 miejscu i było to niecałe 10 milionów.

Ziemniaki są eko?

Ziemniak potrzebują znacznie mniej wody w stosunku do popularnej pszenicy i ryżu, a także potrafią rosnąć w bardziej nieprzyjaznych warunkach. Potrzebują też mniejszej ilości ziemi - by wyhodować tonę ziemniaków potrzebujemy zaledwie 6 arów gruntu rolnego. Dla ryżu jest to 24 arów, a dla pszenicy - 34 arów. Wszystko to składa się na to, że ziemniaki pozostawiają za sobą mniejszy ślad węglowy i są ekologicznym źródłem węglowodanów w diecie w porównaniu do pszenicy i ryżu.

Wartości odżywcze ziemniaka

Ziemniak w 100 g ma 77 kcal, 17 g węglowodanów, 2 g białka, 2 g błonnika i pomijalną ilość tłuszczu (0,09 g). Jest dobrym źródłem potasu i witamin z grupy B, zawiera też pewne ilości żelaza, magnezu i witaminy C. Co ciekawe, warto gotować ziemniaki w całości, ponieważ wtedy zostaje w nich więcej potasu i innych mikroelementów. W badaniach ziemniaki pokrojone w 1 cm kawałki przed gotowaniem, miały 50% mniej potasu po ugotowaniu.

Ziemniaki nie są może produktem białkowym, ale jego wysokie spożycie wpływa na ogólną ilość białka w diecie, zwłaszcza na dietach wegetariańskich. Ziemniaki to jednak przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych - skrobi. Węglowodany złożone według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia mają być źródłem około połowy kalorii w naszej diecie, dlatego też produktów węglowodanowych nie należy unikać i to, że ma dużo skrobi nie czyni z ziemniaka wroga zdrowotności.

Czy ziemniaki po schłodzeniu są zdrowsze?

Warto podkreślić, że jest kilka podtypów skrobi, w tym skrobia oporna, która właśnie częściowo występują w ziemniakach. Skrobia oporna nie jest trawiona przez enzymy trawienne, lecz rozkładana przez bakterie jelitowe, przez co działa jako prebiotyk, pozytywnie wpływając na mikroflorę. Po schłodzeniu ilość skrobi opornej wzrasta - tym samym obniża się indeks glikemiczny tego warzywa i zwiększa się jego dobry wpływ na florę bakteryjną jelit

Czy ziemniaki można zaliczyć jako porcja warzyw?

Oczywiście, ziemniak jest warzywem. Jednak z racji dużej zawartości skrobi i umiarkowanej zawartości witamin i minerałów, z dietetycznego punktu widzenia ziemniaki nie pełnią tej samej funkcji co reszta warzyw. Nie powinno się pomijać warzyw w posiłku tylko dlatego, że są tam już ziemniaki, a traktować je wymiennie z makaronem, chlebem, ryżem i innymi źródłami węglowodanów w posiłku.

Czy ziemniaki są wysokokaloryczne?

Tak jak wspomnieliśmy - w 100 g ziemniaka znajdziemy 77 kcal. Dla porównania w 100 g jabłka znajdziemy 52 kcal, w takiej samej ilości chleba – 226 kcal, a w 100 g czekolady - 550 kcal. Z tego powodu ziemniak zalicza się do produktów o małej gęstości energetycznej - tzn. dostarcza mało kalorii w dużej objętości. Właśnie takie produkty są podstawą diety odchudzającej. Dziwne? No tak! Jednak trzeba pamiętać, że mowa o ziemniaku gotowanym w wodzie, bez dodatku masła czy śmietany. A wykorzystując ziemniaki można zrobić wiele potraw i często właśnie to ich obróbka sprawia, że produkt ten przestaje być to tak zdrowy czy niskokaloryczny. Frytki, chipsy, placki ziemniaczane.. To wszystko ziemniaki, jednak nasączone tłuszczem i z wieloma niekorzystnymi substancjami, które wytwarzają się podczas głębokiego smażenia.

Porównajmy więc kaloryczność różnych form ziemniaka. Podczas pieczenia ziemniaki tracą trochę wody, przez co w mniejszej objętości zawierają więcej kalorii - ziemniaki pieczone, bez oleju to 93 kcal, czyli ok 15 kcal więcej na 100 g ziemniaka. Jednak by osiągnąć pożądany smaczny efekt pieczonych ziemniaczków zwykle dodajemy tłuszczu - a łyżeczka oliwy to dodatkowe 50-60 kcal. Dlatego też szacuje się, że frytki domowe z piekarnika mają w 100 gramach ok. 158 kcal, ale w wersji smażonej już 312 kcal. Największą kalorycznością odznaczają się chipsy, które w 100 g mają ok 550 kcal. Pamiętajmy też, że popularnym rozmiarem chipsów jest paczka mająca trochę więcej - tj. 140g. Dlatego też same w sobie ziemniaki gotowane są produktem niskokalorycznym, ale znajdziemy je także w wielu wysokokalorycznych odsłonach.

A co z indeksem glikemicznym ziemniaków?

Średni indeks glikemiczny dla gotowanych ziemniaków to 82, co powoduje, że zaliczają się do grupy produktów o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 75). Jednak w praktyce liczy się ich ładunek glikemiczny. Porcję 150 g gotowanych ziemniaków (2 mniejsze ziemniaki) do posiłku powoduje, że danie mieści się w średnim ładunku glikemicznym (18,5). Należy pamiętać, że na szybkość wchłaniania się węglowodanów z ziemniaków mają wpływ pozostałe składniki posiłku - takie jak tłuszcz, białko i błonnik z warzyw, których dodatek spowolni ten proces obniżając ładunek glikemiczny posiłku. Podobnie dla obniżenia indeksu glikemicznego będzie mieć schłodzenie ziemniaków po ugotowaniu, które spowoduje wytworzenie się w nich większej ilości skrobi opornej. Zwiększać ładunek glikemiczny będzie większy stopień przetworzenia ziemniaków też w postaci rozdrobnienia - tj. ziemniaki w postaci puree będą łatwiej się wchłaniać, przez co będą mieć większy ładunek glikemiczny.

Podsumowanie

Ziemniaki mogą być zdrowe, gdy są odpowiednio przygotowane oraz jedzone w zbilansowanym posiłku, w odpowiedniej ilości. Są znane przede wszystkim z dużej ilości potasu oraz małej kaloryczności w dużej objętości, która powoduje dobrą sytość. Wybierajmy nieprzetworzone formy ziemniaka, a gdy mamy problemy z gospodarką glukozową najlepiej jedzmy ziemniaki ugotowane po wcześniejszym schłodzeniu (jak to odbywa się w daniach cateringowych).

Bibliografia

Robertson TM, Alzaabi AZ, Robertson MD, Fielding BA. Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato. Nutrients. 2018 Nov 14;10(11):1764.

Sagili, V.S.; Chakrabarti, P.; Jayanty, S.; Kardile, H.; Sathuvalli, V. The Glycemic Index and Human Health with an Emphasis on Potatoes. Foods 2022, 11, 2302.




Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!

Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!

* Rabat nalicza się dla zamówień za min. 300 zł. Zapisując się na newsletter akceptujesz regulamin

Obsługa klienta - infolinia dla klientów cateringu
Godziny obsługi
Numer konta
Podmiot odpowiedzialny
Projekt i realizacja