6 minut

Korzyści płynące z picia soków świeżo wyciskanych

Sok to sam cukier- mówią jedni. Sok to bomba witaminowa zamknięta w butelce - mówią inni. Jak jest naprawdę? Czy warto sięgać po soki? Jeśli tak to jakie? Sok, nektar, napój - jaka jest różnica? Zapraszamy do zapoznania się z naszym najnowszym wpisem, a odnajdziesz odpowiedzi na wszystkie zadane pytania.

Spis treści:
  1. Sok - czym właściwie jest?
  2. Właściwości prozdrowotne soków
  3. Nasza dieta Juice Plan
  4. Czy zatem warto sięgać po soki?
  5. Bibliografia

Udostępnij
kobieta przygotowująca świeżo wyciskane soki owocowe

Sok - czym właściwie jest?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć przeróżne nazwy na kartonach napojów i właściwie zastanawiamy się czemu. Czy nie wszystkie te produkty to soki? Otóż nie. 

Zgodnie z prawem na obszarze Unii Europejskiej do soków nie wolno dodawać żadnych substancji słodzących, barwników, aromatów ani konserwantów. Zatem jeśli w składzie swojego napoju znajdziesz tego rodzaju dodatek, nie jest on sokiem. Natomiast w zależności od ilości dodanego słodzidła, pozostałe produkty to nektary (dodatek słodzidła może stanowić do 20% masy produktu) i napoje owocowe (z dowolną ilością dodanego słodzidła). I to niestety właśnie przez to tak często uważa się soki za źródło cukru i substancji dodatkowych. A przecież soki mogą nieść wiele prozdrowotnych korzyści. Jakich?

Właściwości prozdrowotne soków 

Warzywa i owoce mają potwierdzony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Jednak w naszej populacji wciąż ich spożycie jest zbyt niskie. Dlatego soki owocowe i owocowo- warzywne świeżo wyciskane wydają się być obiecującym uzupełnieniem prawidłowej diety. Wśród korzyści płynących z picia soków można wyróżnić:

Są dobrym źródłem substancji odżywczych

W sokach, zwłaszcza tych świeżo wyciśniętych znajduje się bardzo duża ilość witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Aby przygotować sok konieczne jest użycie większej ilości owocu, niż gdybyśmy go chcieli spożyć w formie nieprzetworzonej- stąd ilość składników odżywczych jest skumulowana w jednej porcji. 

W zależności od produktu, z którego powstały mogą zawierać większą lub mniejszą ilość prowitaminy A, witaminy C, witamin z grupy B oraz mikroelementów takich jak wapń, żelazo, fosfor. Soki są również doskonałym źródłem antyoksydantów, a co za tym idzie wspomagają naturalny system ochrony przeciwutleniającej organizmu w sytuacji pojawienia się stresu oksydacyjnego. 

Poprawa samopoczucia i odporności

Zawarta w sokach witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego do walki  z różnego rodzaju infekcjami, przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, poprawia koncentrację. Z kolei zawarte w sokach związki antyoksydacyjne będą chronić organizm nie tylko przed infekcjami, ale również chorobami na tle autoimmunologicznym, nowotworami 

Poprawa trawienia

Świeżo wyciskane soki, zwłaszcza te mętne, będą źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowej pracy jelit. Zawarte w sokach pektyny (np. w sokach jabłkowych) przyspieszają pracę gruczołów trawiennych. Rozpuszczalne formy błonnika pokarmowego będą również świetną pożywką dla naszej mikroflory jelitowej, co usprawni pracę zarówno przewodu pokarmowego, jak i odpornościowego. 

Warto również wspomnieć o aktywności enzymatycznej soków świeżo wyciskanych, przede wszystkim otrzymanych metodą wolnego wyciskania. W zależności od rodzaju owocu, z którego sok powstał, możemy dostarczyć do organizmu enzymy wspomagające funkcjonowanie układu pokarmowego. Są to m.in.:

  • awokado - zawierające lipazę, czyli enzym biorący udział w trawieniu tłuszczów
  • ananas- będący źródłem bromeliny, która odpowiada za trawienie białek
  • papaja - która zawiera papainę. Enzym ten wspiera trawienie białek
  • grejpfrut - zawierający enzymy pomagające trawić tłuszcz, a do tego wspomaga regulację poziomu cukru we krwi i obniża ciśnienie tętnicze
Piękna cera, włosy i paznokcie

Zawarte w sokach świeżo wyciskanych substancje takie jak witaminy, mikroelementy (cynk, wapń, selen, potas, żelazo, miedź) mają wpływ na gładkość i elastyczność skóry. Przeciwdziałają one przesuszeniu, łojotokowi i trądzikowi. Odpowiednia dawka tych substancji może również  poprawić koloryt skóry.

Lepszy wzrok

Aby zachować sokoli wzrok, konieczne jest prawidłowe odżywianie. Dieta bogata w witaminę A, C i E, jak również karotenoidy i bioflawonoidy będzie fundamentem dobrego widzenia. Jednym ze sposobów dostarczenia tych substancji w odpowiedniej dawce będą właśnie soki świeżo wyciskane. Przez ich skumulowaną dawkę w jednej szklance soku możemy dostarczyć do naszego organizmu wszystkich tych substancji, a tym samym zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej, które postępuje zazwyczaj wraz z wiekiem. 

Dobra przyswajalność związków bioaktywnych

Badania dowodzą, że biodostępność niektórych substancji bioaktywnych jest dużo lepsza z soków świeżo wyciskanych, niż z całego owocu. Przykładem może być tu pomarańcza, której sok stanowi bardziej przyswajalne źródło beta - kryptoksantyny niż pomarańcza sama w sobie. Ponadto sok pomarańczowy jest bardzo dobrym źródłem hesperydyny, mającej pozytywny wpływ na zdrowie. 

Nasza dieta Juice Plan

Została przygotowana z myślą o osobach, które obawiają się, że przez ich pośpieszny tryb życia i nieprawidłową dietę może dojść do pogorszenia zdrowia i samopoczucia, przez co potrzebują super dawki antyoksydantów i substancji bioaktywnych dla zachowania równowagi.

Dzięki starannie dobranym składnikom soków, w tym produktom superfood, możesz cieszyć się nie tylko ciekawym smakiem, ale również poprawą pracy układu trawiennego, zmniejszeniem uczucia zmęczenia i stresu, poprawą wyglądu skóry, a także redukcją masy ciała. 

Juice Plan to codzienna dawka substancji bioaktywnych, witamin i składników mineralnych skumulowanych w 6 porcjach soków. A jakie produkty w nich znajdziesz? Są to m. in.: 

Kurkuma - ta coraz bardziej popularna przyprawa zawiera w swoim składzie bardzo silny antyoksydant: kurkuminę. To ona sprawia, że spożywając kurkumę wpłyniesz pozytywnie na pracę mózgu i  samopoczucie. Wykazano, że kurkuma jest cennym składnikiem w walce z chorobami nowotworowymi i depresją.

Imbir -  ze względu na bogatą zawartość fitoskładników, roślina ta ma właściwości lecznicze. Od wieków stosuje się go na choroby układu oddechowego, mdłości, czy migrenie. Imbir wspomaga trawienie, proces odchudzania i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów we krwi.  Ma również działanie przeciwzapalne, co wspomaga organizm w walce z przeziębieniem.

Cytrusy - obfitują w wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, B1, B2, B3, magnez, żelazo i wapń. Wykazano, że owoce cytrusowe wspierają kontrolę poziomu insuliny w organizmie i obniżają poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. 

Pieprz Kajen - chociaż jego działanie zazwyczaj sprowadzane są do wspomagania odchudzania, wykazuje on szereg właściwości prozdrowotnych. Pieprz kajen działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Polecany jest osobom zmagającym się z częstymi bólami głowy i nerwobólami. 

Chlorella - jako superfoods wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomaga ona leczenie anemii, nadciśnienia tętniczego, obrzęków i trądziku. 

Buraki - nie bez powodu od zawsze kojarzyły się ze zdrowiem. Warzywo to pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego, mięśniowego, jak również poprawę pamięci.Ze względu na dużą zawartość żelaza, polecane są kobietom w ciąży i osobom chorującym na anemię, czy borykającym się z migrenami i nadciśnieniem.

Owoce Acai - zawierają dużą ilość wapnia i żelaza, jak również NNKT, w tym kwas linolowy i oleinowy. Ich częste spożycie wpłynie na usprawnienie funkcjonowania układu krwionośnego, poprawę koncentracji i szybkości myślenia, poprawę wzroku. Owoce acai mają wpływ na poprawę poziomu cukru we krwi.

Mięta - zalecana przy wszelkiego rodzaju niestrawnościach, działa rozkurczowo i wiatropędnie, wspomaga pracę jelit i znosi uczucie dyskomfortu i bólu. Dzięki zawartości mentolu odpręża, łagodzi stres i zwalcza ból głowy. 

Rokitnik - jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Z tego właśnie względu owoce rokitnika powinny spożywać osoby z bólami mięśni i stawów, trudnościami w gojeniu się ran, chorobami skóry i układu krwionośnego. Sok z rokitnika warto również włączyć w trakcie leczenia przeziębienia i grypy, lub gdy organizm jest osłabiony. 

Rozmaryn - jako zioło o silnych właściwościach przeciwutleniających wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami. Substancje bioaktywne pomagają łagodzić astmę, kolkę nerkową i choroby na tle zapalnym. Rozmaryn działa rozkurczająco, przez co ma swoje zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego. 

Jabłka - dzięki obecności pektyn wspomaga pracę jelit, regulując rytm wypróżnień. Z kolei zawarte w nich flawonoidy i witamina C pozytywnie wpływają na wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. Przeciwutleniacze obecne w jabłkach mogą wspomóc organizm w ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Pamiętaj jednak! Dieta ta nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień. Jest ona również przeciwwskazana dla osób z problemami nerek, wątroby oraz nadczynnością tarczycy. Przed przystąpieniem do diety sokowej zaleca się odpowiednie przygotowanie organizmu. Jeżeli chcesz sprawdzić czy Juice Plan jest dla Ciebie skonsultuj się z naszymi dietetykami!

Czy zatem warto sięgać po soki?

TAK! Soki, jeżeli tylko zostały odpowiednio wyprodukowane i przechowywane, mogą stanowić cenne źródło wielu substancji odżywczych. Ich pozytywny wpływ poprawi Twoje zdrowie i samopoczucie. Pamiętaj jednak, że w porównaniu do zwykłej wody soki posiadają pewną ilość kalorii, dlatego na co dzień nie powinny one stanowić jedynego źródła płynów, a jedynie dodatek.

Bibliografia:

  1. Aschoff JK i wsp. (2015) Bioavailability of ß-cryptoxanthin is greater from pasteurized orange juice than from fresh oranges - a randomized cross- over study. Mol Nutr Food Res 59: 1896-904.
  2. Człapka-Matyasik, M., Fejfer, M., Gramza-Michałowska, A., Kostrzewa-Tarnowska, A., & Jeszka, J. (2011). Właściwości antyrodnikowe wybranych soków owocowych dostępnych na rynku polskim. Probl. Hig. Epidemiol, 4(92), 991-993.
  3. Gwóźdź, E., & Gębczyński, P. (2015). Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów. Postępy Fitoterapii, 16(4), 268-271.
  4. Michalak-Majewska, M., Żukiewicz-Sobczak, W., & Kalbarczyk, J. (2009). Ocena składu i właściwości soków owocowych preferowanych przez konsumentów. Bromat. Chem. Toksykol, 42(3), 836-841.

Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!

Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!

* Rabat nalicza się dla zamówień za min. 300 zł. Zapisując się na newsletter akceptujesz regulamin

Obsługa klienta - infolinia dla klientów cateringu
Godziny obsługi
Numer konta
Podmiot odpowiedzialny
Projekt i realizacja