Przygotowania do świąt? Zadbaj o czas na spotkania i radosne chwile, a my Ci zdrowo ugotujemy z rabatem -10%, kod: SANTA10
Jakie metody obróbki cieplnej są najlepsze?
Obróbka cieplna żywności to kluczowy element zdrowej diety, który wpływa zarówno na wartość odżywczą, jak i walory smakowe potraw. Wybór odpowiedniej metody może pomóc w zachowaniu cennych składników odżywczych, ograniczeniu szkodliwych substancji i podkreśleniu naturalnego smaku składników. W tym artykule przedstawimy najlepsze techniki obróbki cieplnej, które warto stosować w codziennym gotowaniu, a także ich wpływ na zdrowie.
Spis treści:
- Najzdrowsze metody obróbki cieplnej
- Metody obróbki cieplnej, których warto unikać
- Jakie metody powinny być stosowane w cateringu dietetycznym?
- Podsumowanie
- Skorzystaj z cateringu dietetycznego Dietific!
- Bibliografia

Najzdrowsze metody obróbki cieplnej
Poniżej przedstawiamy najbardziej optymalne sposoby na obróbkę cieplną żywności:
Gotowanie w wodzie i na parze
To jedna z najzdrowszych metod obróbki termicznej! Zalety: minimalizuje straty witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C i folianów, nie wymaga użycia tłuszczu, co ogranicza kaloryczność potraw, zachowuje naturalny smak i teksturę składników, redukuje ryzyko powstawania szkodliwych związków, takich jak akrylamid. Najlepsze produkty do gotowania to między innymi warzywa, suche nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, mięso, produkty zbożowe, takie jak makaron, ryż, kasze.
Pieczenie
To doskonała metoda na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków bez konieczności dodawania dużych ilości tłuszczu! Zalety: umożliwia równomierne przygotowanie potraw bez utraty cennych składników odżywczych, w temperaturach poniżej 180°C ogranicza powstawanie szkodliwych substancji, nadaje potrawom intensywny smak i aromat, po włożeniu potrawy do piekarnika mamy czas na inne czynności - nie musimy co chwilę mieszać składników czy obracać na drugą stronę jak np. przy smażeniu. Najlepsze produkty do pieczenia to między innymi mięso, ryby i owoce morza, warzywa (np. korzeniowe), dania z dodatkiem sera.
Smażenie na małej ilości tłuszczu (sauté)
To metoda inna niż tradycyjne smażenie na dużej ilości tłuszczu, często słabej jakości. Sauté to inaczej duszenie potrawy na wolnym ogniu, przez krótki czas, przy minimalnej ilości tłuszczu. Zalety: pozwala zachować naturalny smak i strukturę składników, można stosować zdrowe tłuszcze, np. oliwę z oliwek, cenną dla zdrowia, szybkie smażenie na wolnym/niskim ogniu zmniejsza ryzyko powstawania szkodliwych substancji. Najlepsze produkty do krótkiego smażenia to mięso, szczególnie drób, ryby i owoce morza, warzywa liściaste i takie, które szybko miękną (np. cukinia, papryka, pomidor).
Grillowanie i pieczenie na ruszcie
To popularna metoda obróbki cieplnej, szczególnie latem. Może być zdrową opcją, jeśli przestrzega się kilku zasad: unikanie przypalania i zwęglania potraw – powstają wtedy szkodliwe związki (np. benzopiren), stosowanie marynat z oliwą, cytrusami i ziołami, które zmniejszają ryzyko powstawania toksycznych substancji, grillowanie na tackach aluminiowych lub w folii, aby ograniczyć kontakt tłuszczu z ogniem. Zalety: redukuje zawartość tłuszczu w mięsie, gdyż nadmiar wytapia się podczas grillowania, nadaje potrawom intensywny, wędzony aromat. Najlepsze produkty do grillowania to ryby, niektóre warzywa (cukinia, papryka, bakłażan czy pieczarki), mięso drobiowe.
Metody obróbki cieplnej, których warto unikać
Nie wszystkie metody obróbki cieplnej są dla nas korzystne. Poniżej przedstawiamy te, których należy unikać:
Smażenie na głębokim tłuszczu
Zwiększa kaloryczność potraw, powoduje powstawanie tłuszczów trans i wolnych rodników i innych substancji szkodliwych dla zdrowia, a także prowadzi do utraty wartości odżywczych w wysokich temperaturach.
Gotowanie w dużej ilości wody
Wypłukuje cenne witaminy i minerały, może powodować utratę smaku potraw; wyjątkiem jest gotowanie wywarów, które zachowują wartości odżywcze w bulionie.
Jakie metody powinny być stosowane w cateringu dietetycznym?
Dla osób korzystających z cateringu dietetycznego kluczowe jest to, aby posiłki były smaczne, zdrowe i odpowiednio zbilansowane. Dlatego profesjonalne firmy cateringowe powinny stawiać na:
-
Gotowanie w niewielkiej ilości wody/na parze
-
Pieczenie w niskiej temperaturze
-
Grillowanie w zdrowy sposób
-
Smażenie sauté/podduszanie na zdrowych tłuszczach w niewielkiej ilości, na niskim lub średnim ogniu
Skorzystaj z cateringu dietetycznego Dietific!
Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni i na zakupach spożywczych, warto rozważyć zamówienie posiłków z cateringu dietetycznego. Dietific to profesjonalna firma dbająca o odpowiednią obróbkę termiczną potraw, dostarczająca zbilansowane i smaczne posiłki prosto pod Twoje drzwi. Sprawdź naszą ofertę i ciesz się zdrowym jedzeniem bez wysiłku! Zapraszamy na stronę www.dietific.pl
Bibliografia
-
Yuan GF, Sun B, Yuan J, Wang QM. Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli. J Zhejiang Univ Sci B. 2009 Aug;10(8):580-8. doi: 10.1631/jzus.B0920051. PMID: 19650196; PMCID: PMC2722699.
-
Ermolaos Ververis, Reinhard Ackerl, Domenico Azzollini et al. Novel foods in the European Union: Scientific requirements and challenges of the risk assessment process by the European Food Safety Authority, Food Research International, Volume 137, 2020, 109515, ISSN 0963-9969
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!