Pięć przepisów na rozgrzewające zimowe napoje
Kiedy za oknem ciemno i zimno, każdy z nas ma ochotę zamknąć się w zaciszu domowym z kubkiem gorącego napoju. Dlatego mamy dla Ciebie 5 sprawdzonych przepisów, które nie tylko Cię rozgrzeją, ale również przepędzą jesienne smutki i poprawią humor!
Spróbuj przepisów na zimowe herbaty, kawy i czekolady, które dla Ciebie przygotowaliśmy.
Piernikowa kawa
Składniki (1 porcja):
- 1 podwójne espresso
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 1 strąk kardamonu
- mała szczypta imbiru
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- ½ laski wanilii
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
Opcjonalnie:
- 2-3 pierniczki
- cynamon
- pianka z mleka
Sposób przygotowania:
Kawę wymieszać z syropem klonowym i przyprawami. Podgrzać na małym ogniu przez kilka minut. Przecedzić i przelać do kubka. Dodać ciepłe mleko.
Całość można udekorować pianką z mleka, ciasteczkiem piernikowym i oprószyć cynamonem. Kawę piernikową podawać od razu po przygotowaniu
Rozgrzewająca herbata z jabłkiem
Składniki:
- czarna herbata (lub czarna z przyprawami korzennymi)
- kilka plastrów jabłka
- laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1-2 kuleczki czerwonego pieprzu
- łyżka naturalnego miodu
Sposób przygotowania:
Zaparzyć 250-300 ml czarnej herbaty razem z kawałkami jabłka, laską cynamonu, gwiazdką anyżu oraz ziarenkami pieprzu. Dosłodzić miodem (jeśli nie chcesz utracić cennych wartości miodu, dodaj go gdy herbata nieco ostygnie). Podawać od razu po przygotowaniu.
Złote mleko z kurkumą
Składniki:
- 1 szklanka mleka migdałowego
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka muscovado
- 1 łyżeczka olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, dodać przyprawy razem z olejem i muscovado. Dokładnie wymieszać, przelać do szklanki. Kubek przykryć na 2 minuty. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.
Napój imbirowy z pomarańczą, cytryną i goździkami
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (obranego i pokrojonego na plasterki);
- kilka plastrów pomarańczy;
- kilka plasterków cytryny plus sok z 1 cytryny;
- 3-4 goździki;
- 2-3 szklanki wody
- miód (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę. Plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny wraz z goździkami gotować ok. 7 minut. Do kubka wycisnąć sok z połowy lub całej cytryny (w zależności jaki smak chcemy uzyskać i jaki lubimy). Zawartość naparu przelać do kubka z sokiem, wymieszać i dosłodzić miodem. Udekorować plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Wegańska gorąca czekolada z chili
Składniki:
- 400ml mleka roślinnego
- 200ml śmietanki kokosowej (stała część mleka kokosowego)
- 100g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- szczypta płatków chilli
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Śmietankę kokosową i mleko roślinne podgrzać (najlepiej w garnku o grubym dnie). Czekoladę połamać na kostki i dodać do gotującego się mleka. Dodać szczyptę soli, płatki chili oraz słodzidło (może być to ksylitol, syrop daktylowy, a w wersji nie wegańskiej- miód). Dokładnie wymieszać. Gorącą czekoladę przelać do kubka i pić zaraz po przygotowaniu.
Nasze przepisy nie do końca wpisują się w Twoje gusta? Nic straconego! Spróbuj samodzielnie przygotować gorący napój z ulubionymi, rozgrzewającymi dodatkami, które dodatkowo wspomogą Twój układ odpornościowy w walce z czyhającymi wirusami. Produkty, które w szczególności polecamy to: miód, imbir, kurkuma i cynamon. A jeśli szukasz dobrej kawy i herbaty, które mają pewny skład i odpowiedni proces tworzenia, w naszym panelu klienta możesz je dorzucić do swojego zamówienia!
Doskonale wiemy, że w jesienne wieczory, kiedy jesteśmy zmęczeni po całym dniu pracy, jedyne o czym marzymy to koc, wygodna kanapa i coś na rozgrzanie. Kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym napojem może szybko poprawić humor i przynieść odrobinę słońca nawet w najbardziej pochmurne dni!
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!