Przygotowania do świąt? Zadbaj o czas na spotkania i radosne chwile, a my Ci zdrowo ugotujemy z rabatem -10%, kod: SANTA10
Jak odżywiać się zimą, aby wzmocnić odporność organizmu?
Zima to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje. Krótkie dni, niskie temperatury i mała ilość słońca mogą osłabić nasz układ odpornościowy. Odpowiednia dieta to klucz do wzmocnienia organizmu i ochrony przed przeziębieniami, grypą oraz innymi chorobami. Jak więc odżywiać się zimą, by cieszyć się dobrym zdrowiem?
Spis treści:
-
Witaminy – Twoi najlepsi sprzymierzeńcy
-
Kiszonki na odporność zimą
-
Sezonowe warzywa i owoce
-
Rozgrzewające przyprawy w zimowych miesiącach
-
Odpowiednie nawodnienie
-
Białko wzmacnia układ odpornościowy
-
Przykładowy jadłospis na zimowy dzień
-
Podsumowanie
-
Bibliografia

Witaminy zimą – Twoi najlepsi sprzymierzeńcy
Układ odpornościowy potrzebuje wsparcia w postaci witamin i minerałów.
Oto te, które mają kluczowe znaczenie zimą:
1) Witamina C – wspomaga produkcję białych krwinek, które walczą z infekcjami. Znajdziesz ją między innymi w cytrusach, kiwi, czerwonej papryce, kapuście kiszonej i natce pietruszki.
2) Witamina D – zimą jej poziom w organizmie często spada ze względu na małą ilość słońca. Warto sięgnąć wówczas po tłuste ryby (np. łosoś, makrela), orzechy, nasiona, żółtka jaj oraz włączyć suplementację.
3) Witamina A – wzmacnia błony śluzowe stanowiące pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami. Znajdziesz ją np. w marchewce, dyni, batatach i jarmużu.
Kiszonki na odporność zimą
Kiszonki, takie jak kapusta kiszona czy ogórki kiszone, to naturalne probiotyki. Zawarte w nich bakterie wspomagają działanie flory jelitowej, która odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Regularne spożywanie kiszonek wspiera trawienie i pomaga organizmowi walczyć z patogenami.
Sezonowe warzywa i owoce
Zimą warto korzystać z darów natury, które są dostępne w tym okresie:
1) Buraki – bogate w antyoksydanty i żelazo; wspomagają odporność i poprawiają krążenie.
2) Marchewka, dynia i pietruszka – dostarczają beta-karotenu oraz witamin; są niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych. Idealne do zup kremów, które działają rozgrzewająco.
3) Jabłka i gruszki – doskonałe źródło błonnika i witamin; wspierają pracę układu pokarmowego i układu immunologicznego.
Rozgrzewające przyprawy w zimowych miesiącach
Przyprawy to nie tylko dodatek smakowy, ale także naturalne wsparcie odporności.
W zimowym jadłospisie nie może zabraknąć:
1) Imbiru – działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, świetnie sprawdza się w herbacie i w zupach.
2) Kurkumy – jej aktywny składnik, kurkumina, ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
3) Cynamonu i goździków – pomagają rozgrzać organizm i wspierają walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Odpowiednie nawodnienie
Zimą łatwo zapominamy o piciu wody, a odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla zachowania zdrowia. Ciepłe napary ziołowe, np. z rumianku, lipy czy dzikiej róży, mogą dodatkowo wspomóc odporność i rozgrzać organizm. Dodatkowo, zimą grzejemy w domach, więc powietrze często jest suche. Tutaj również z pomocą przychodzą płyny, które nawilżają nasze błony śluzowe, chroniąc między innymi nasze gardło i nos przed rozwojem infekcji.
Białko wzmacnia układ odpornościowy
Białko jest ważnym budulcem komórek odpornościowych. Pamiętaj więc o spożywaniu produktów bogatobiałkowych, takich jak mięso, ryby, rośliny strączkowe (m.in. soczewica, ciecierzyca, soja, fasola), produkty mleczne, np. jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg, czy mozzarella.
Przykładowy jadłospis na zimowy dzień
Śniadanie: Owsianka z dodatkiem jabłek, orzechów włoskich i cynamonu.
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z garścią owoców jagodowych (mogą być mrożone) i nasionami, np. słonecznika.
Obiad: Zupa krem z dyni z imbirem + pieczony łosoś z burakami i kaszą jaglaną.
Podwieczorek: Herbata z imbirem i cytryną (pamiętaj, aby dodawać ją do lekko wystudzonej herbaty - wysoka temperatura osłabia działanie witaminy C zawartej w cytrynie) oraz garść orzechów.
Kolacja: Sałatka z kiszoną kapustą, kurczakiem i oliwą z oliwek.
Podsumowanie
Zimowa dieta to nie tylko sposób na wzmocnienie odporności, ale także na poprawę samopoczucia i dodanie energii w chłodne dni. Włącz do swojego jadłospisu produkty bogate w witaminy, zdrowe tłuszcze i naturalne probiotyki. Dzięki temu Twój organizm lepiej poradzi sobie z wyzwaniami sezonu zimowego, a Ty będziesz cieszyć się zdrowiem i energią każdego dnia! A jeżeli chcesz mieć pewność, że twoja dieta będzie maksymalnie odżywcza i wspierająca w walce z wirusami - sprawdź nasze zbilansowane diety z wyborem menu!
Bibliografia
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9772031/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7281985/
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!