Przygotowania do świąt? Zadbaj o czas na spotkania i radosne chwile, a my Ci zdrowo ugotujemy z rabatem -10%, kod: SANTA10
Czy warto jeść zupy? Korzyści, najlepsze składniki i dieta zupowa
Zupy to jedno z najstarszych i najbardziej uniwersalnych dań na świecie. Są lekkostrawne, sycące i pełne wartości odżywczych. Wiele osób zastanawia się, czy warto włączyć je do swojej diety – zwłaszcza w kontekście zdrowego odżywiania i cateringu dietetycznego. W tym artykule sprawdzimy, czy zupy są zdrowe, jakie korzyści przynoszą oraz jakie są najpopularniejsze zupy na świecie.
Spis treści:
-
Najpopularniejsze zupy świata – co warto spróbować?
-
Dlaczego warto jeść zupy? Korzyści zdrowotne
-
Najlepsze składniki do zdrowych zup
-
Zupy w ofercie cateringu Dietific
-
Dieta składająca się wyłącznie zup na odchudzanie?
-
Podsumowanie – czy zupy to dobry wybór?

Najpopularniejsze zupy świata – co warto spróbować?
Zupa to posiłek znany na całym świecie w przeróżnych odmianach. W Polsce zupy najczęściej je się na pierwsze danie lub przekąskę, jednak np. w Wietnamie zupa Pho to bardzo popularna opcja śniadaniowa! Jest to klarowna zupa z makaronem i mięsem z małym dodatkiem warzywnym jak kapusta pak Choi doprawioną czosnkiem, kolendrą, sokiem z cytryny i chilli. Podobnie w Japonii zupę miso także podaje się często na pierwszy posiłek - składa się ona z bulionu dashi (oparty o tuńczyka), fermentowanej pasty sojowej miso, tofu, wodorostów oraz szczypiorku lub dymki. Opcjonalnie dodaje się grzyby, warzywa, sezam czy jajko.
Inną ciekawą zupą jest Gazpacho, czyli hiszpańska zupa na zimno, która była pierwotnie przygotowywana przez robotników pracujących w polu, by dostarczać im orzeźwienia w upalne dni. Składa się z pomidorów, papryki, ogórków i oliwy z oliwek. W basenie morza Śródziemnego popularną zupą jest także Minestrone z Włoch. To kolorowa warzywna zupa z makaronem lub ryżem, często z dodatkiem parmezanu i oliwy z oliwek. Każdy region Włoch ma swoją wersję Minestrone, a składniki zmieniają się w zależności od sezonu. To prawdziwa zupa „zero waste” - można do niej dodać niemal każde warzywa, czy też fasolę.
Dlaczego warto jeść zupy? Korzyści zdrowotne
Nawodnienie organizmu
Zupy, zwłaszcza te na bazie bulionów i wywarów warzywnych, pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Jeżeli nie lubisz pić wody lub o tym zapominasz, wprowadzenie zupy na drugie śniadanie czy kolację jest dobrym pomysłem.
Bogactwo składników odżywczych
Zupy to prawdziwa bomba witamin i minerałów! Zupy dają spore pole do popisu z acji szerokiej gamy prozdrowotnych składników, które można do nich dorzucić, zwiększając ich wartość odżywczą. Zupy krem są fajnym przykładem, by “przemycić” porcję warzyw dla dzieci, czy też dla samego siebie gdy wiemy, że ich spożycie mogłoby być w naszym przypadku większe. Dobrym dodatkiem do zupy jest posypanie jej pestkami lub nasionami, które często są pomijane w diecie, a są niedocenianym źródłem mikroelementów.
Niskokaloryczna opcja na posiłek
Wiele zdrowych zup ma niską kaloryczność przy dużej objętości, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Przykładowo zupy dostępne w naszych cateringu Dietific w zależności od wybranej diety zwykle dostarczają między 200-300 kcal. Gotując zupy samodzielnie warto uzupełnić je o źródło białka w postaci np. kurczaka lub soczewicy, co przedłuży nasze uczucie sytości po spożyciu zupy.
Lekkostrawność
Składniki zawarte w zupach, takie jak warzywa, zioła i przyprawy, sprzyjają prawidłowemu trawieniu. Dodatkowo z racji na długie gotowanie składniki zup są w swojej najbardziej lekkostrawnej postaci. Jest to pomocne np. na dietach wegetariańskich, gdzie duża ilość nasion roślin strączkowych może powodować wzdęcia - wtedy w zupach łatwiej jest przyzwyczaić do nich układ pokarmowy. Lekkostrawność zup jest pomocne także przy chorobie, kiedy cierpi się na brak apetytu - łatwiej jest dostarczyć składników pokarmowych w formie płynnej niż stałej.
Najlepsze składniki do zdrowych zup
Aby zupa była zdrowa i wartościowa, warto zwrócić uwagę na składniki, z których jest przygotowana. Najlepsze wybory to:
-
Warzywa sezonowe – bogate w witaminy i minerały. Dobrze dodać wiele różnych kolorów warzyw i dorzucić pęczek zieleniny np. koperku czy pietruszki.
-
Buliony warzywne lub drobiowe – bez sztucznych wzmacniaczy smaku. Unikaj stosowania kostek rosołowych zawierających dodatki do żywności oraz gotowania wywaru na tłustych mięsach
-
Źródło białka – np. ciecierzyca, soczewica, kurczak. Nie zapominajmy o tym, by zupa była pełnowartościowy posiłkiem
-
Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub inne zdrowe tłuszcze roślinne. Unikaj podsmażania składników na maśle czy dużej ilości śmietanki, zawierających niezdrowe tłuszcze nasycone
-
Nasiona i pestki - dodatkowe źródło zdrowych tłuszczów i minerałów jak cynk czy żelazo.
-
Zdrowe węglowodany - wybieraj pełnoziarnisty ryż i makaron, czy gruboziarnistą kaszę.
-
Przyprawy i zioła zamiast soli – kurkuma, imbir, bazylia dadzą dodatkowe korzyści zdrowotnych w postaci antyoksydantów. Stosuj możliwie mało soli.
Zupy w ofercie cateringu Dietific
Trudno Ci dbać o różnorodność i komponować zbilansowane zupy? Skorzystaj z naszej oferty! U nas zupy są dostępne zwykle na śniadanie lub przekąskę w dietach z wyborem menu z pakietu Maxi oraz możesz też dokupić codziennie dodatkowo zupę dnia. Poniżej znajdziesz przykładowe propozycje zup z naszego menu:
-
Wegetariański kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i świeżym koperkiem podany z pieczywem orkiszowym.
-
Zupa z ziemniakami, cukinią i złocistą kurkumą z serkiem greckim
-
Krem z grzybów leśnych i pieczarek z pełnoziarnistymi grzankami i prażonymi nasionami słonecznika
-
Wiosenny krem pomidorowy z rabarbarem, roślinną śmietanką i prażonymi pestkami dyni
-
Zupa krem z pieczonego bakłażana i papryki ze śmietanką i parmezanem
-
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, zieloną pietruszką i polentą kukurydzianą
-
Krem pomidorowo-bazyliowy z mozzarellą i prażonymi pestkami dyni
Dieta składająca się wyłącznie zup na odchudzanie?
O ile zupa to zdrowy posiłek, o tyle ma pewne ograniczenia. Nie zawiera świeżych warzyw, a warzywa są długo gotowane przez co mogą występować straty witaminy C, wrażliwej na obróbkę termiczną. Istotnym faktem jest, że nie wszystkie zupy są dobrze zbilansowane oraz trudno może być w diecie bazującej na samych zupach dostarczyć dużych ilości białka. Dodatkowo typowo zupy są daniem wytrawnym, więc brakuje tu ważnej grupy prozdrowotnych produktów jakimi są owoce - chyba że włączaliśmy codziennie zupy owocowe. Długie gotowanie podwyższa też ładunek glikemiczny potraw, więc nie był to odpowiedni sposób żywienia dla osób chorujących na cukrzycę.
Warto mieć na uwadze, że dieta bazująca na zupach nie jest magicznym sposobem na odchudzanie i bez przyczyny nie warto narzucać sobie takich sztywnych ram. Jeżeli jednak jest potrzeba diety płynnej czy papkowatej z racji choroby, warto obok zup się wspierać też doustnymi suplementami pokarmowymi w postaci jogurtów czy koktajlami.
Podsumowanie – czy zupy to dobry wybór?
Czy zupy są zdrowe? Odpowiedź brzmi: tak, pod warunkiem, że są przygotowane na bazie zdrowych produktów. To świetna opcja na lekkostrawny, odżywczy posiłek, który wspomaga trawienie, nawodnienie i utrzymanie prawidłowej wagi. Najlepiej włączać je do diety, ale niekoniecznie jeść je na każdy posiłek stosując dietę zupową. Szukając nowych przepisów na zupy warto wypróbować tradycyjne zupy z całego świata, jednak jeśli nie masz czasu na gotowanie, warto postawić na catering dietetyczny, który dostarczy Ci zdrowe, smaczne i pełnowartościowe posiłki każdego dnia!
Masz apetyt na promocje?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się do newslettera i otrzymaj smakowity rabat: 50 zł* na swoje pierwsze zamówienie. Dodatkowo otrzymasz informacje o najnowszych promocjach oraz porcję merytorycznej wiedzy od dr Krystyny Pogoń i całego zespołu Dietific!